Sponzori/Pokrovitelji

O Zimskom gradu Tuzla

Zimski grad organiziraju Magic Factory, Life style, Venus Amica u saradnji sa Gradom Tuzla. Zimski Grad je događaj koji će trajati mjesec dana i to od 7.12.2018 - 7.01.2019. godine, a bit će održan na Trgu slobode u Tuzli. Obzirom da na prostoru Tuzlanskog kantona obitava 650.000 ljudi, te da nema ni jedan događaj ove vrste, javila se potraba za organizacijom Zimskog grada Tuzla. Grandioznost ovog projekta se očitava u tome što dovodi u prvi plan suživot svih građana Tuzlanskog kantona te dijaspore koja svoje decmbarsko - januarske praznike provodi na ovom prostoru.

Projekat Zimskog grada, podijeljen je u tri dijela:

  1. Prvi dio se odnosi se na Advent koji je veliki događaj u katoličkom svijetu, a predstavlja pripremu za doček Isusovog rođenja. Advent je u svijetu pretvoren u pravu turističku atrakciju. Nama najbliži grad Zagreb, ulaže do 52 miliona eura svake godine u ovaj događaj te su u protekle tri godine zaredom proglašeni najboljim Adventom u Europi. U našem gradu prošle godine imali smo svoj prvi „Advent u Tuzli“ kroz koji je prodefilovalo preko 30.000 ljudi, te su konzumenti imali priliku da se upoznaju sa izvanrednom i raznolikom gastronomskom ponudom domaćih proizvođača, kao i širokom ponudom raznih kulturnih izvođača koji su svakodnevno bili involvirani u događaj. Ove godine, Advent se seli na glavni gradski trg, Trg slobode gdje će se zadržati do 25.12.2018. godine.
  2. Drugi dio Zimskog grada je period od Katoličkog Božića do Nove Godine. U ovom periodu bit će kreirana posebna porodična atmosfera. Fokus će biti na porodične performanse, muzičke izvođače kao i stand up komičare koji će između muzičkih sekvenci imati svoja izvođena u periodu od pola sata. Također i u ovom periodu, kao i u periodu Adventa, odražavt će se performansi kulturno umjetničkih društava, kako domaćih, tako i stranih.
  3. Treći dio Zimskog Grada bit će od Nove Godine i završit će sa dočekom Pravoslavnog Božića 7. januara 2019. godine. Treći dio ovog projekta bit će podijeljen između kulturno umjetničkih društava sa tradicionalno Pravoslavnom pozadinom te modernih izvođača.

Na ovaj način obuhvatamo sve važne segmente zimskih praznika i pružamo mogućnost doživljaja istih kroz suživot, zabavu, domaću kuhinju, domaće proizvođače, kao i prezentaciju kulturno-umjetničkih društava.

Zimski grad će se potruditi da svojim posjetiteljima pruži osjećaje ugode i dobrodošlice uz prijatnu zabavu kao i gastronomsku ponudu!

Vidimo se na Zimskom gradu Tuzla!